Plough Hill

Plough Hill

BHB Architects were appointed by Plough Hill LLP to masterplan a 14 hectare site on the outskirts of Nuneaton, Warwickshire. The 300 dwelling scheme successfully gained Outline Planning Permission in 2017.

A co-ordinated and iterative approach to design, planning and technical input has enabled the development proposals to respond in both a positive and sustainable way to the site and its context.

The site benefits from a nature reserve (the Shuntings) to the eastern boundary, and a watercourse to the south. These existing constraints to the site provided an opportunity to enhance the biodiversity and create meaningful public open space that incorporates the existing assets.  As such the public open space is centred around a woodland corridor incorporating the Shuntings, and a wetland corridor incorporating the watercourse. In addition these areas would include provision for a children’s equipped play area (LEAP) and sustainable drainage attenuation features (SuDS).

The residential development is designed to be outward facing, with dwellings facing onto streets and areas of open space. A hierarchy of streets together with distinct character areas, will assist in creating a sense of place.

Development of the site will bring the following benefits:

  • A high quality, well-designed place providing up to 300 new homes of mixed size and tenure, addressing in part the need to maintain a five year supply of housing land and also meeting local demand.
  • Provision of multifunctional areas of Public Open Space (POS).
  • Highways works to include junction improvements at Plough Hill Road and Coleshill Road , and traffic calming measures introduced along Plough Hill Road.
  • Enhancement of existing footpaths and cycleways, to include extending existing network to maintain good linkages with Nuneaton and surrounding settlements.
  • Retention and enhancement of existing hedgerow boundaries providing opportunities for enhanced bio-diversity across the site.
  • Existing woodland corridor along the stream retained and enhanced, and linked with new pedestrian access.
  • North-South greenway created along the eastern edge, incorporating new planting sensitive to the adjacent Local Wildlife Site, ‘Ansley Mineral Line/The Shuntings Reserve’.

View other BHB projects

Woodhouse Eaves

Charnwood, Leicestershire
Woodhouse Eaves
Bluegates Farm
Bluegates Farm

Whittington
Bluegates Farm
Vearse Farm
Vearse Farm

Bridport, Dorset
Vearse Farm
Shilton Road, Burford
Shilton Road

Burford
Shilton Rd, Burford